2010. február 14., vasárnap

Hongkong


Egyéni keresés

Nincs ázsiai körút Hong-Kong nélkül. A 260 szigetből álló, Különleges Közigazgatású Régió szuper-futurisztikus városába özönlenek a turisták, akik közül sokan alig egy-két napot szánnának az őrjítően sokkoló forgatagra. Egynapos kiruccanás Ázsia egyik legkülönlegesebb városába úgy, hogy a top látványosságok is beleférjenek.

Hgkong, ahol minden négyzetméter számít.
Mivel a város területe adott, (1104 km2) a lakosság és szolgáltatók száma pedig egyre csak nő, így Hongkongban minden négyzetméter számít. Itt az utazó egy négyzetkilométeren több boltot talál, mint bárhol máshol a világon, azonban egy átlagos szállodában alig kap 8 négyzetméteresnél nagyobb szobát. Van ellenben ultramodern városi tömegközlekedés, magas színvonalú szolgáltatás, makulátlan tisztaság, őrült forgalom, és szinte soha nem nyugvó, állandóan vibráló város. Sok jelzővel illették már Hongkongot, de talán az "Ázsia felborult méhkasa" a legtalálóbb.
Forrás: EPA
A hétmilliós város rengeteg látnivalóval szolgál, legyen szó természeti szépségekről, városi örömökről, hagyományokat bemutató látványosságokról, vagy éppen kulináris örömökről. Az alábbi összeállítás ezekből válogat néhányat.

Az éjszakai piac, a Stanley piac és a lézer show
A Kowloon főút közelében található Temple utca és a híres éjszakai piac. A piacon itt-ott sok a bóvli, de a gusztusos standok mindenért kárpótolnak. A piac többek közt a kiváló haléttermeiről híres. Itt a legtöbb vendéglátóhely élő állatot tart, amit a vendég kiválaszt és előtte készítik el. Érdekes elbámészkodni, ahogy a helyiek kínai sakkot játszanak, és vicces, ahogyan az ácsorgók fogadásokat kötnek a partikra.
Forrás: [origo]
A Kowloon üzletekkel, éttermekkel, bárokkal zsúfolt negyed, forgalmas éjjel-nappal. Itt található a legtöbb drága divatbolt és a legtöbb hotel. Errefelé rengetegen csatangolnak vacsora után, mert minden nap este 8-kor kezdődik a lézer show, aminek keretében több mint 30 felhőkarcolót, világítanak meg. A fényjáték a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ legnagyobb állandó hang- és fényjátéka. A környezettudatos utazók azonban - sajnos vagy szerencsére-, de pont ezért mellőzik Hongkongot. Szerintük a város nem fordít elegendő figyelmet a fényszennyezés megelőzésére, és semmibe veszi a felhőkarcolók mesterséges fényforrásokkal történő fölösleges, energiapazarló és környezetkárosító hatásait.
Forrás: AFP
A Hongkong sziget délkeleti részén található a Stanley városrész és a róla elnevezett piac. Itt főleg selyemruhák és kelmék vásárolhatók, de vannak ajándéktárgyak és olcsó csecsebecsék is. Leginkább a kedvező árak miatt járnak ide a turisták, de a helyiek közül is sokan válogatnak. Vásárlás után a legtöbb turista kiül a Stenley-beachre és egy üveg sör mellett piheni ki a piacozás fáradalmát.

A Viktória-csúcs
A Viktória-csúcs a legismertebb hegy Hongkongban. A helyszín a 120 éves drótkötélvasúttal, a meredek Peak Tram-el közelíthető meg.
Forrás: AFP
Fent a dombon található a Peak Tower nevű kilátóhely, ahonnan letekintve a világ legforgalmasabb mélyvízi tengeri kikötőjére a Victoria Harbour-ra és a híres az üzleti negyedre nyílik egészen elképesztő panoráma. Látszik a közeli Lantanu szigeten található ülő Buddha is.

A Lantanu sziget, az ülő Buddha és a Ngong Ping 360 felvonó
Ha már panoráma, akkor irány Lantanu sziget, amely Hongkong legnagyobb és kivételes ökológiai értékeket képviselő szigete, a Gyöngy-folyó torkolatánál. 15 hektáron terül el és területéből jelentős hányadot birtokol két nemzeti park. Akik itt laknak szerencsés emberek, mert kivételes környezetben, hegyek, völgyek, homokos partok, érintetlen erdei ösvények és titokzatos vízesések közelében élhetnek, kissé távolabb Hongkong elképesztő nyüzsgésétől. A világtól távolinak tűnő szigeten a hetvenes években több mint 150 kolostor működött, mára jó, ha egy. Ám a hongkongiak emlékezetében Lantau mégis úgy maradt meg, mint az imádkozók szigete.
Forrás: AFP
Az egyetlen megmaradt kolostor neve Po Lin. A tengerszint felett 520 méter magasan található ülő Buddha-szobor a fő nevezetessége, ami a világon a legnagyobb szabadtéri szobor. A 202 darab bronzlapocskából kirakott mű 34 méter magas, és mintegy 250 tonnát nyom. Egy talapzaton fekszik, és hosszú lépcsősor vezet fel hozzá. Bár a kolostort a mai napig szerzetesek lakják, a kolostornál szálláshelyek és éttermek is vannak. A turisták shaolin kung-fu bemutatókat láthatnak az itt élő szerzetesek előadásában.
Forrás: AFP
Hogy hogyan jutnak fel a turisták az 520 méteres magasságba a Buddha szoborhoz? Kétféleképpen. Vagy gyalog, föllépcsőzve mintegy 268 lépcsőfokot legyűrve, vagy a város egyik legújabb létesítményével, a Ngong Ping felvonóval. Ez a 6 kilométer hosszú drótkötélpálya a belváros felett Hongkong zöld övezetén és dimbes-dombos területeit keresztülszelve, egy 25 perces élménytúra, amit még 2006-ban Jackie Channel reklámozták. A színész akkor ígéretet tett, hogy következő filmjében a Ngong Ping lesz az egyik helyszín néhány akciójelenet erejéig. Aki kipróbálná a felvonót az a Tung-Chung megállónál szálljon be és nyúljon mélyen a zsebébe. A menetjegy ára 63 és 219 hongkongi dollár, vagyis 1400 és 5000 forint között mozog.

A Csillagkomp
A szárazföld és a Hongkong-sziget központi része között kocsival két alagúton is átjuthatunk, de ennél sokkal érdekesebb és szebb a vízi út. A Star Ferry azért is népszerű, mert amolyan alternatív városnézésnek is megteszi, ráadásul ismerve a hongkongi árakat elég olcsó.(50 dollár, kb. 1400 forint).
Forrás: [origo]
A Csillagkomp negyed óra alatt teszi meg a távot a szárazföld és a sziget között. Akik kalandra vágynak foglaljanak helyet az alsó fedélzeten. Akik lent ülnek, azok szinte a víz felszínével ülnek egy magasságban.
Így közvetlen közelről megtapasztalhatják, hogy a hongkongi forgatag nemcsak az utakon, de a vízen is folytatódik. Dzsunkák és szárnyashajók kerülgetik egymást őrült iramban. A csillagkomp este majdnem éjfélig közlekedik, és napközben szinte percenként indul.

Forrás: origo.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése