2010. február 14., vasárnap

Izrael Jeruzsálem
Egyéni keresés

               Izrael

Fővárosa: Jeruzsálem
Területe: 20.770 km2
Lakossága: 5.490.000 fő
Népsűrűsége: 264 fő/ km2
Hivatalos nyelv: arab, újhéber
Izrael a Földközi-tenger partján fekszik, Egyiptom, Jordánia, Libanon és Szíria szomszédságában. Éghajlata rendkívül változatos, hiszen nem ritka, hogy az ország egyik felén enyhe az idő, míg a másik részén havazik. Az országba érkező turisták kellemes tapasztalatokkal távozhatnak a nyaralásuk végeztével, hiszen ez az ország nem csak a folyamatos háborúzásokról szól, hanem színes vallási, kulturális és szabadidős életéről. Izrael nagyon változatos, mert egyaránt találkozhatunk itt sivataggal, hegyvidékkel és tengerparti területekkel.

Tel-Aviv (Foto: Flickr by david55king)

A terület több ezer éves történelemre tekint vissza, de Izrael csak 1948 óta önálló, független állam. Azonban nem volt ez mindig így. A zsidók folyamatos üldözése egészen a XX. század közepéig tartott, kezdve a keresztes hadjáratokkal, egészen a II, Világháború befejezéséig.
Az izraeli emberek nagyon vallásosak, mivel több vallás is megtalálható az országban. Az emberek nagy része zsidó, de a mohamedán és a katolikus vallást is sokan gyakorolják. A történelemből ismerhetjük, hogy a vallási ellentétek szinte folyamatos háborúkat szülnek. Még napjainkban is heves csaták dúlnak Izrael egyes területeiért.
Viszont az ország élete nem csak a vallásról szól. A nyugati élet itt is megvetette a lábát és ma már a nagyvárosok modernizálódnak. Ékes példája ennek Tel-Aviv, hiszen itt a „világi” élet nagyobb hangsúlyt kap, mint az ország többi részén.

Jeruzsálem

Ország: Izrael
Népesség: 732.000 fő (2007)
Időzóna: GMT +2
Hivatalos honlap: http://www.jerusalem.muni.il/Click for Jeruzsálem, Israel Forecast

Jeruzsálem Izrael fővárosa, politikai és vallási központja. A keresztények, a zsidók és a mohamedánok egyaránt szent városként tekintik. A Júdeai-hegység közepén, 800 méter magasan található város manapság két fő részből tevődik össze. Az egyik a fallal körülvett, viszonylag kis területen található Óváros, a másik pedig a jóval nagyobb Újváros.
A város 4000 éves történelme során rengeteg háborúban vett részt. A csaták során felváltva uralták a várost a keresztények, a zsidók és a muzulmánok. Ez ma is rányomja bélyegét a város látképére, ugyanis templomok, mecsetek és zsinagógák egyaránt megtalálhatóak a városban.
Itt található a Golgota, ahol a Biblia szerint keresztre feszítették Jézust. A Via Dolorosa vezet fel oda, ahol hajdanán a kereszt állt. A Via Dolorosat más néven a fájdalom útjának nevezik. Ezen stációkat különböztetnek meg, mondván ezeken a helyeken történtek a jelentősebb események. Ilyen például, ahogy Jézust a Poncius Pilátus elé vezetik, vagy a keresztre feszítés helye.Helyi idő

Jeruzsálem (Foto: Flickr by mockstar)


Látnivalók


Jeruzsálem egy vallási központ, ahol három vallás találkozik egymással. Azonban nem csak a templomok, a zsinagógák és a mecsetek kedvéért érdemes a várost körbejárni, mert számos más érdekességet is fellelhetünk itt.
Jeruzsálem három nagy részből áll. Az egyik, és talán a legérdekesebb, az Óváros, amelyet fallal vettek körül. Ezt további négy negyedre lehet osztani. Így megkülönböztetünk Zsidó, Keresztény, Örmény és Muszlim negyedet. Az Óvárosban található a város nevezetességeinek nagy része. A másik két városrész a Kelet-Jeruzsálem és a gyors ütemben növekvő Nyugat-Jeruzsálem.
Sziklamecset
A mecsetet, amelynek alaprajza nyolcszög alakú, Abdal-Malik ibn Marvan kalifa építtette. Az építkezés 685 és 691 között zajlott. Rendkívül sok mozaik- és márványdíszítés található a belsejében. Az oszmánok több mint 40 ezer csempével díszítették, amelyet Perzsiából hoztak. A Jeruzsálem szimbólumának tekinthető kupola fából készült, amelyet aranylemezekkel borítottak be.
Az Óváros szívében található mecset talán Jeruzsálem legszebb épülete. Nevét az ott található óriási szikláról kapta. Ez a szikla képezi az alapját. Az épület körbefogja azt a sziklát, amely valaha a muszlim zarándokok fő célpontja volt.
A Sziklamecset az iszlám négy csodája közé tartozik. Harmadik helyen található (Mekka és Medina mögött), megelőzve a damaszkuszi mecsetet. Azonban mindenképpen kivételes épület, mivel ez a legrégebbi iszlám szentély.
Rengeteg hagyomány, szóbeszéd él a köztudatban a mecsetről. Egy zsidó hagyomány úgy tartja, hogy ezen a helyen akarta feláldozni Ábrahám saját fiát, Izsákot. Az iszlámok szerint Mohamed innen szállt fel a mennybe Gábriel angyallal, hogy útmutatást kapjon a küldetéséhez.

 
Sziklamecset (Foto: Flickr by Tierecke)

Szentsír-bazilika
A Szentsír-bazilika kivételesen nem az Óvárosban található, hanem ott, ahol vélhetően Arimateai József Krisztus testét eltemette. 1600 éve tartják a keresztény vallás szent templomának. A Golgota-szikla a bazilika emeleteként funkcionál. A nagy kupola alatt egy barokk kápolna található, amelyet 1810-ben építettek, mivel az előző leégett. A sírkamra alapterülete nagyjából négy négyzetméter, amelyben a hosszabb falnál egy oltár található.
A bazilika mai formáját a keresztesek idejében kapta. Manapság már szinte áttekinthetetlen lett, mivel a termek és a kápolnák felosztották egymás között az épületet. A bazilikát nem egy, hanem több közösség használja (római katolikus, szír, ortodox, örmény és kopt), akik jól megférnek egymás mellett.
Itt található egy vöröses márványlap, amelyre a hagyomány szerint a sírba tétel előtt lefektették Jézus holttestét. Ez a bazilika bejáratától néhány lépésnyire található. Manapság a zarándokok nagypénteken beolajozzák a márványlapot, ugyanúgy, ahogy az asszonyok tették Jézus testével.
A bazilikától mintegy 500 méterre található egy „sírkert”, amelyet 1883-ban egy angol ezredes fedezett fel. Itt találtak Krisztus korabeli sírokat is, ráadásul a felfedezéskor nagyon hasonlított a bibliában leírt helyszínhez, azonban a mai napig nem sikerült bebizonyítani, hogy ez lenne Jézus sírja.


Szentsír-bazilika (Foto: Flickr by hoyasmeg)

Siratófal
Az Óváros területén található a Siratófal, amely napjainkban Jeruzsálem egyik szimbóluma lett. A fal a második szentély egy máig meglévő része, amely érintetlenül maradt a szentély lerombolásakor. A Siratófal hatalmas kőtömbökből épült, úgy helyeztek egymásra, hogy semmilyen kötőanyagot nem használtak. A kőtömbök között találhatunk akár 100 tonnás darabokat is. Egy zsidó hagyomány szerint Isten szellem még mindig ott lebeg a fal felett, ezért sokat járnak ide imádkozni. A nap bármely szakában találkozhatunk imádkozó férfiakkal és nőkkel.

 
Siratófal (Foto: Flickr by david55king)

Jeruzsálemi Archeológiai Park
A kiállítás a Templom hegy történetét mutatja be. A területen folytatott ásatások során összegyűjtött leleteket foglalja össze, ezáltal képet adva Jeruzsálem történelméből. A Templom hegy valamikori déli fala mentén, az eredeti lépcsőn érhetünk az egykori Templomhoz. A Heródes utcán a Nyugati falból megmaradt kövek emlékeztetnek a valamikori Templom lerombolására.
A Jeruzsálemi Archeológiai Park más látványosságokat is tartogat az odalátogató számára. Ilyen például a római és bizánci korból megmaradt lakóépületek, az Umajjad-palota megmaradt részei vagy a Dávid város egyik bástyája.
A Park területén található a Virtuális Rekonstrukciós Központ, amely modern technológia segítségével mutatja be a régészeti leleteket. A látogatók 5000 évre tekinthetnek vissza, többek között a virtuális valóság segítségével bemutatott Templom.

 
Jeruzsálemi Archeológiai Park (Foto: Flickr by david55king)

Yad Vashem
Az 1953-ban alapított intézmény a Holocaust Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága. A Yad Vashem a Har Hazikaron-on, azaz az Emlékhegyen található, egy több hektáros területen. Manapság nagyszabású munkálatok zajlanak a területen, mind építészeti, mind strukturális változások várhatóak. Azonban az építkezés nem zavarja a látogatókat, mivel a rendes nyitva tartás szerint tekinthetik meg az emlékhelyet.
A Yad Vashem egyik legfontosabb része a Nevek Csarnoka, ahol az áldozatok neveit, adatait találhatjuk meg, így nem csak a számukat, de a kilétüket is tudjuk.
1993-ban létrehozták a Nemzetközi Holocausttanulmányok Iskoláját, ahol évente több ezer diák fordul meg a világ minden tájáról.
Yad Vashem (Foto: Flickr by hoyasmeg)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése