2010. február 14., vasárnap

MexikóvárosEgyéni keresés


 
Ország: Mexikó
Állam: Distrito Federal
Alapítás dátuma: 1521. augusztus 13.
Terület:  elővárosok nélkül - 1499 km²
 elővárosokkal - 4979 km²
Népesség: 18 396 677 fő
Népsűrűség: 5563 fő/km²
Közigazgatási felosztás: 16 városrész
Irányítószám: 01000, 16999
Körzethívószám: +55


Testvérvárosai:  Nagoja (Japán) (1978)
                            San Salvador (El Salvador) (1979)
                            Madrid (Spanyolország) (1983)
                            Cuzco (Peru) (1987)
                            Chicago (USA) (1987)
                            Szöul (Dél-Korea) (1992)
                            Berlin (Németország) (1993)
                            Havanna (Kuba) (1997)
                            Kijev (Ukrajna) (1997)


    Mexikó város a Mural toronyból (Foto: el ranchero by flickr.com)


Mexikó város minden bizonnyal a világ egyik legérdekesebb városa. Sokan a „Paloták városának” nevezik, hiszen a város tele van egyedi és történelmi épületekkel. A világ egyik legzsúfoltabb és népesebb városa hatalmas történelemmel, kultúrával és mérettel. Várostérkép nélkül ne induljunk el várost nézni. Bolygónk egyik igazi ékköve ez a város.


Mexikó város a levegőből (Foto: siblmp by flickr.com)

Látnivalók


Teotihuacán
Teotihuacán: Krisztus előtt 5. században keletkezhetett,és a Krisztus után 500-as évekre Közép-Amerika legnagyobb városává nőtt A település rácsos alaprajzra épült, még a folyót is új csatornába vezették, hogy a széles utak párhuzamosságát meg ne zavarja. A lakóházak és a kézművesek épületei más- más negyedben helyezkedtek el, de nem váltak annyira külön a kultusz helyszínétől, mint más hasonló városokban, a vallási központ egy 2,3 km hosszú, 40 méter széles útra, a Halottak útjára fűződik. A terep 30 métert emelkedik, ezt lépcsők hidalják át egyenlő szakaszonként. Az út végén áll a Hold- piramis, 150x 140 méter alapterületű, 42 méter magasra nyúló, 4 lépcsős építménye. Az együttes legnagyobb építménye a Nap- piramis, szerkezete szinte pontos mása a Hold- piramisénak, csak két és félszer akkora. A harmadik nagy léptékű alkotás a Citadella, gazdagon díszített, reprezentatív templomegyüttes.

Teotihuacán

A Miasszonyunk Temploma  
A Miasszonyunk Temploma Guadalupe-ben: Minden évben a Szent Szűz ünnepének előestéjén, december 11-én, és napján, 12-én hatalmas zarándoksereg vesz részt a körmenetben, melyet természetesen ősi táncaikkal kísérnek. Mexikó elővárosában zajlik az eseménysorozat; a szentélyhez vezető úton az utolsó szakaszt térden csúszva tesik meg a hívők. A jelenés 1531-ben történt, s a kiválasztott egy Maria Juan Diego nevű, megkeresztelkedett indián paraszt volt. Hihetetlen tömegű zarándokot vonzott a csoda helyszíne. Az első szerény templom vályogból készült, majd sokszor bővítették, legutoljára 1895-ben építették át. A négy saroktorony között magasodik a 40 méter magas kupola, amelyet belülről korinthoszi oszlopok tartanak. Ezüstből készültek az oltárrács, a kandeláberek, a szertartási edények és kegytárgyak. Ha összeadnánk, 62 tonnányi ezüstöt kapnánk. Az 1970-es években még aranyszekrénykék is voltak itt. A bronzból és márványból készült oltár ereklyetartójába helyezték el Maria Juan Diego kabátját, melyen jelenéskor a Szűz Mária arcképe rajzolódott ki. A mögötte álló szobor alázatosan térdre ereszkedő Juan Diegot ábrázolta. Mexikó leglátogatottabb zarándokhelye ez.

A Guadalupe-i szűz (Foto: hanneorla by flickr.com)

A Nemzeti Antropológiai Múzeum udvara (Foto: laradana by flickr.com)
Nemzeti Antropológiai Múzeum: A második világháborút követően Mexikó egyik vezető építésze Pedro Ramirez Vasquez volt, a guadalupei Miasszonyunk Templom tervezője. Az ő munkája az 1964-ben a Chapultepec parkban megnyitott Nemzeti Antropológiai Múzeum (Museo Nacional De Antropología). A szürke gránitból készült épület kétemeletes, a kiállítótermeket a téglalap alaprajzú belső udvar köré rendezték el. Körülbelül az udvar egyharmadát az erős nap és az eső elől tető védi, középen egyetlen betonoszlop tartja, és így egy hatalmas gombához hasonlít. A világon ez a legnagyobb betonfelület, amelyet csupán egyetlen oszlop tart. Sokan a mexikói múzeumok közül ezt tartják a legszebbnek. Mintegy 10 ezer négyzetméter alapterületen műkincsek páratlan gyűjteményét kínálja a spanyol hódítás előtti korból. A múzeum látogatóiban a legmaradandóbb nyomot talán az az áldozati kő hagyja, amelyen az azték papok áldozataikat mutatták be isteneiknek. A leghíresebb a Naptár- vagy Nap-kő, melyet az azték kultúra jelképének tartanak. A múzeumban a régi Mexikó sok istenszobra is látható, többek között a tollas kígyóisten, Keccalkota. Vannak itt hatalmas olmék kőfejek, tollkoronák és bonampaki templomok egyikének másolata eredeti kerámia díszítéssel, majd fegyverek és ékszerek. Az első emeleten a kiállítás bemutatja a mexikói őslakosok leszármazottjainak mai életét.
A Nap-kő (Foto: abracapocus by flickr.com)

Közlekedés

A hatékony és nagyon olcsó tömegközlekedési rendszer teszi Mexikó várost könnyen bejárhatóvá, ide tartozik a metró, buszok, trolli és minibuszok. A metró a legalkalmasabb az városon belüli utazásra köszönhetően gyorsaságának és elérhetőségének (reggel hattól éjfélig áll rendelkezésünkre), a buszokkal is eljuthatunk a legtöbb helyre és megbízhatóak is, de a spanyolul nem beszélőknek nehézkes lehet a használata. A minibuszok gyorsabbak, kisebbek és kényelmesebbek, mint a normál buszok, de drágábbak és bárhol megállíthatóak a kijelölt útvonalukon. Az összes tömegközlekedési eszköz zsúfolt a csúcsidőkben, ilyenkor és éjszaka érdemes hanyagolni ezeket a magas bűnözési ráta miatt.

Minibusz ( Foto: travellingred by flickr.com )
Különféle taxik is rendelkezésünkre állnak,de sajnálatos módon növekszik az utasok elleni erőszakos bűncselekmények száma. Taxit csakis telefonon érdemes hívni ( a legtöbb hotelnek van külön szolgáltatása erre a célra), az utcán leinteni őket nem ajánlatos. Saját autóval közlekedni a városban rémálom, inkább hagyjuk autónkat a hotelünk biztonságos parkolójában.
Mexikóban majdnem minden nagyobb városba van repülőjárat a fővárosból és vissza egyaránt. Az Aeroméxico és Mexicana, az ország két legnagyobb légitársasága biztosítja az országon belüli járatokat. Más nagyobb belföldi légtársaságok az Aero California, az Aeromar és az Aviacsa. Húsvétkor és karácsonykor nagyon nehéz bármelyik belföldi járatra jegyet szerezni, ezért ilyenkor érdemes jóval az utazás előtt lefoglalni jegyeinket.Az Aeroméxico egy járata (Foto: willsdad by flickr.com)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése