2010. február 14., vasárnap

San Francisco látnivalókEgyéni keresés


Click for San Francisco, California ForecastOrszág: Amerikai Egyesült Államok
Állam: California
Megye: San Francisco
Alapítás éve: 1776
Népesség
: 739426 fő (2005)
Népesség (elővárosokkal): 3385000 fő
Népesség (aglomeráció): 4 153 870 fő
Népsűrűség: 6 153 fő/km²
Tengerszint feletti magasság: 19,2 m
Terület (teljes): 600,7 km2
Századföldi terület: 121 km2                               
                                   
Vízi terület: 479,7

Helyi idő

 
Általános információk:
 
Bár nem a legnagyobb Amerikai városok között tartják számon, szépsége mégis megigéző lehet. A hatalmas öböl, valamint a tengerszoros és a lágy lankák elbűvölő környezetet kölcsönöznek a városnak. A Csendes-óceán viharaitól csendes öböl zárja el, melybe csak egy helyen, az Aranykapun lehet bejutni. A varázshoz elengedhetetlen az itt uralkodó klíma, mely igen kellemes. A hóviharokkal tarkított kemény tél és a hosszú perzselő nyár nem jellemző ezen a területen az óceán hatása miatt. A parti fekvés másik jellegzetes jelensége a sokszor előforduló köd, mely hatalmas lepelként takarja el a várost. San Francisco építészete nem nyúlik vissza több évszázadra, hiszen a várost mintegy másfél évszázada alapították, mégis van valami megigéző a város épületeiben. San Franciscoban az egyes népcsoportok igazi kavalkádjával találkozhatunk, a város jelentős kínai, német, illetve olasz kisebbséggel rendelkezik. Az egyes tényezők önmagukban nem teszik különlegessé a várost, viszont a jellemzők eme összhangja vonzóvá válik a turisták számára.

Látnivalók

Richmond:

Cliff House:
A tengerszint felett magasan elterülő sziklafennsíkra épített házban ma vendéglő üzemel. A vendégeket nemcsak az ínycsiklandó finomságok, hanem a tenger gyönyörű látványa is vonzza. A naplemente mellett elfogyasztott kellemes vacsora egy életre maradandó élménnyé válhat.


Cliff House (Flickr by brothergrimm)


Golden Gate Park és környéke:
Golden Gate Park:
A hatalmas területen elterülő park alapterülete közel 600 hektár. Az egykoron sivár dombok helyén ma dús lombú fák adnak hűsítő árnyékot. A tucatnyi érdekességet, szórakozási és sportolási lehetőséget kínáló terület a San Franciscoiak egyik kedvenc kikapcsolódási helyszíne. Az érdekességek sorát tovább bővíti a bölénykarám, a holland szélmalom, csónakázótó, valamint a nagy szabadtéri színpad. 
Asian Art Museum of San Francisco:
A világhíres Brundage gyűjteménynek helyet adó múzeum 40 ázsiai nép életét mutatja be. A múzeumban több mint 12000 alkotás csodálható meg, melyek a legkülönbözőbb korokból származnak, s közel 6000 éves korszakot mutatnak be. A múzeum épülete eredetileg egy könyvtárnak adott otthon, de az 1917-ben épített építmény földrengés biztossá tétele, valamint kisebb változtatások, térfelosztások után az ázsiai kiállítás helyszínévé vált.
                                                                                                                                                    Golden Gate Park (Flickr by Jerry Downs)

M.H. de Young Memorial Museum:
Amerikai nyugati partvidékének egyik legrégebbi múzeuma a San Francisco-i M.H. de Young Memorial Museum. A gyűjtemény ugyan nem ölel fel nagyobb nevezetességeket, de így is több apróbb amerikai, illetve európai alkotás tekinthető meg.

California Academy of Sciences:
A Kaliforniai Tudományos Akadémia legpatinásabb múzeuma a ritkaságnak számító természettörténeti és antropológiai gyűjteményével az Amerikai Egyesült Államok meghatározó tudományos központjává nőtte ki magát. Több tárlatával a turista egyenként ismerkedhet meg. Az African Hall az afrikai vadon világába kalauzol el bennünket, ahol a nagytestű állatok élethű modelljeit vehetjük aprólékosan górcső alá. A vizuális élmény mellett, hangeffektusok teszik teljessé az utazást. A legnépszerűbbek közé tartozó Earth and Space a Föld és űr csodáit tárja fel. A gyerekeket leginkább a földrengés szimuláció ragadja meg. A Morrison Planetarium a csillagok közé repít minket. Az éjszakai égbolton megjelenő apró fényeket bemutató tárlaton érdemes részt venni a The Sky Tonight, illetve a Worlds Unseen programokon.

California Academy of Science (Flicker by The Kozy Shack)
Az Elkus Collection of Native American megnézése során a navaho és puebló őslakosok művészetébe nyerhetünk bepillantást. A Life Through Time az evolúciót bemutató kiállítás, melyben a dinoszauruszoktól kezdve napjainkig figyelhetjük meg a folyamatos fejlődést. Legnépszerűbb részek közé tartozik a T-Rex csontváz, illetve a különböző hűlők kiállított csontjai. A Steinhart Aquarium a tenger élővilágát mutatja be. Az akváriumok között sétáló turista akár egy nagyobb cápával, vagy fókával is szembetalálhatja magát. A Gem and Mineral ásványtani részlegén a drágakövek és ásványok világába röpít el minket. A Wild California tárlat a tájegység állatvilágát mutatja be. A tárlatok sokszínűsége között mindenki a kicsiktől a nagyokig a legkülönbözőbb érdeklődésűek is megtalálhatják a számukra kikapcsolódást.

Conservatory of Flowers:
A búja növényzet közepén álló üvegház ritka és értékes növényeket rejt. A szép vonalvezetésű épület 1879-ben készült el, s azóta  San Francisco a botanika egyik fellegvárának számít.

Strybing Arboretum:
A világ növényfajtáit bemutató növénykertben, csaknem ötezer különböző fajt csodálhatunk meg. A nagy kiterjedésű arborétum kellemes séták színhelye is lehet.

Japanese Tea Garden:
A Golden Gate Parkon belül található Japán Tea Kertnél szebbet festő sem alkothatott volna, a kicsi pavilonok, zöldellő fák, aprócska fából készült hidak, hatalmas szobrok, vízesések és pagodák azonnal elbűvölik az ide érkezőket. Bár a park egész évben igazán csodálatos, legszebb a tavaszi cseresznyevirágzás idején, amikor a fák rózsaszínbe borulnak.Japán teakert (Flickr by http2007)
California Palace of the Legion of Honor:
A George Applegarth építész tervei alapján elkészült épületet, a francia minta ihlette. A gyűjtemény hírnevét Rembrandt, Monet, Rubens festményei és Rodin több mint félszáz alkotása adja. Nevezetességei között olyan alkotásokat találunk, mint Monet: Vízililiomok, Rodin Le Penseur szobrának eredeti bronz mintája, valamint Rubens: A sarc.

Presidio:

Golden Gate híd:
A Joseph Strauss és Leon Moisseiff által megálmodott óriási híd a San Franciscoi öböl felett ível át. Az építmény több szempont szerint is hihetetlen adatokkal írható le. Évente több mint 40 millió jármű kel át rajta, azaz naponta körülbelül 118 ezer. Az Aranykapu gigantikus méretekkel rendelkezik hossza 2,7 kilométer, 227 méterrel a tenger szintje fölött található, 160 km/óra sebességű szélnek is ellenáll a szerkezete. Az építés során akkor még egyedülálló híd újító ötletek sorát mutatja fel. A pilléreket 30 m mélyen a tengerfenék alatt fektették le, s minden egyes pillér egy közel ötven tonnás acélszerkezetet tart. Az acéltornyok között található acélhuzalok hossza az egyenlítő mentén megközelítőleg háromszor érné körbe a földet. A Golden Gate jellegzetes színe szimbólummá vált, éppúgy, mint maga a híd San Francisco jelképe lett.

Golden Gate (Flickr by MumbleyJoe)
Fort Mason Center:
A második Világháború idején stratégiai szempontból jelentős szerepet betöltő épület a haditengerészet egyik központjaként működött. Ma már ezt a funkcióját elvesztette, helyette kulturális rendezvényeknek szolgál színhelyül.

Fort Point National Historic Site:
A Golden Gate híd alatt elterülő 1856-ban befejezett erőd fontos szerepet játszott az öböl védelmében. Ma a Fort Mason Centerhez hasonlóan nem katonai objektum, hanem a kultúra egyik helyszíne, melyben aprócska múzeum működik.

Haight Ashbury környéke:

City Hall:
A városi közigazgatás központjának számító City Hall-t a Capitolium épülete ihlette. A magas kupola meghatározza az építmény külső megjelenését. A külső megjelenés mellett érdemes egy pillantást vetni a belső kialakításra is. A kupolacsarnok szerkezeti megoldása rendkívül megkapó.
   Városháza (Flickr by FogCityFog)
San Francisco Opera House:
San Francisco fellegvárának számító épület programjában több világsztár is megfordult már. A lágy hangokkal körülövezett épület óriási ablakai és oszlopai a kultúra diadalát hirdetik.

Davies Sypmhony Hall:
San Francisco egyik legnagyobb koncertterme, a kultúra fellegvárává nőtte ki magát. Az épület külső kialakítása mellett, érdemes megtekinteni az igényes belső megoldásokat is. A terem akusztikája kitűnően megfelel a magas minőséget kívánó igényes közönség számára is.

Mission Dolores:
A város alapításakor megjelenő misszió a mai napig megtalálható San Francisco városában, s egyben a legrégebbi épületek közé tartozik. Kaliforniában a 18. század végén folyamatosan alapítottak újabb és újabb katolikus missziókat, ebbe a sorba tartozik a Junípero Serra atya által alapított Mission of San Francisco de Asis, azaz Dolores. Bár a kicsinyke épület eléggé szerény, a többi missziós templomhoz képest, mégis műemléki szempontból jelentős. 1,2 méteres falai a mai napig megcsodálhatóak, s ha belépünk az építménybe, akkor azonnal feltűnik az indián jeleneteket ábrázoló mennyezet. A templom másik fő nevezetessége a barokk stílusú oltár, melynek díszítettsége elvarázsolja a látogatót. Bár ma már liturgiai szertartásokra ritkán használják, jelentőségéből mit sem vesztett az épület.

Mission Dolores (Flickr by samdessordi)
Twin Peaks:
A város szívében elhelyezkedő villanegyed gazdaság pompáját hordozza magában. A középen elhelyezkedő kettős hegycsúcs közel 300 méterrel emelkedik a tengerszintje fölé. Ez a szintkülönbség gyönyörű kilátást biztosít a városra, valamint a környező vidékre.

Pacific Heights:

Japan Center:
A japán stílusú építészeti nevezetességeket felvonultató építmény, leghíresebb épülete a Pace Pagoda, mely a második világháborút követő megbékélés jelképe. A Center a turista elé tárja a japán élet motívumait, aprócska üzletek, japán finomságokat felszolgáló éttermek, vállalatok kirendeltségei, szálloda található meg itt. A hangulatot a kulturális rendezvények teszik teljessé, a Japan Centerben gyakran rendeznek kiállításokat, tánc- és színházi előadásokat.

St. Mary’s Cathedral:
A letisztultságot tükröző robosztus épület Isten igéjét hirdeti. A modern vonalvezetés és anyagfelhasználás mellett, érdemes a belső kialakítást, illetve az orgonát is megcsodálnunk.

Nob Hill:

The Crookedest Street in the world:
A hegy felé vezető utca, a világ legkanyargósabb útvonala. A 40 százalékos lejtésű területen, egy háztömbnyi távon nyolc kanyar található.

Cable Car Museum:
San Fracisco jellegzetes közlekedési eszközének emléket állító múzeumban a kötél vontatású vasút történetével, s a kocsik felépítésével ismerteti meg a turistát. Az érdeklődők a kocsik megtekintése mellett bepillantást nyerhetnek a központi gépterem működésébe is.

Grace Cathedral:
A város egyik legjellegzetesebb templomát Lewis P. Hobart neogótikus tervei alapján építették. Bár a munka kezdetei már az 1920-as évek végén megindultak, a templom végleges formáját az 1964-ben nyerte el. A templom főbb nevezetességei közé tartozik a újszövetségi és rózsa ablakok, a harangtorony 44 harangja, a paradicsom kapu, valamint a Grace-kápolna francia oltárképe. A viszonylag rövid múltra visszatekintő katedrális több régebbi korból való ritkaságot rejt magában így a XI. századból való oltárképet, valamint több XVI. századi faragványok.
Grace Cathedral (Flickr by webbmb)
Chinatown és környéke:


Chinatown:
San Franciscoban a különböző népcsoportok keveredése figyelhető meg. A jelentős kínai származású népesség egy jókora része található meg itt, az alig húsz háztömbnyi területen. A Chinatown jellegzetességét az aprócska üzletek, kínai fogásokat felszolgáló éttermek, kínai boltok tömege adja. A negyed környékén kínai fűszerek illata terjeng, s a házfalak oldalain kínai hirdetőtáblák lógnak.

Old St. Mary’s Church:
Az 1854-ben épület templom robosztus kialakítása emelte a San Franciscoi nevezetességek sorába. A belső kialakítás ihletője California első püspökének spanyol temploma volt.

Wells Fargo History Museum:
A múzeum névadója a Wells Fargo & Co. Vállalat a vadnyugat egyik legnagyobb bankja és szállítója volt. A mai múzeumban régi hajtóikról és a vadnyugati filmekből ismert banditákról ismertté vált postakocsikat, az aranyláz egyéb emlékeit, egy aranyrögöt tekinthet meg az érdeklődő turista. A merészebbek akár egy szimulált úton is részt vehetnek.

San Francisco – Oakland Bay Bridge:
A Golden Gate testvéreként is említhető San Francisco – Oakland Bay Bridge a San Franciscoi hídépítés másik tetten érhető csodája. A 14 kilométeres hosszúságot átívelő híd két várost San Franciscot és Oaklandet köti össze. A hosszúság mellett érdekes adatként említhető még a víz feletti magassága, mely lehetővé teszi, hogy a legnagyobb luxus óceánjárók is átférjenek alatta.
                                                                                                                                                                                                                                                              San Francisco - Oakland Bay híd (Flickr by  snake.eyes)
Ferry Building:
A ma ásványtani múzeumnak, illetve a közgazdasági élet egyik meghatározó központjának helyet adó épület egykoron a kompjáratok végállomásaként funkcionált. A századforduló hangulatát idéző építményt, ma is érdemes utunk során megtekinteni.
                                                                                                                                                                                                                          
Fisherman’s warf és környéke:

Fisherman’s wharf:
A Fishcerman’s wharf mélyen benyúlik a tengerbe, s ezzel a város egyik leglátványosabb, legtöbb fényképen szereplő pontjává vált. Egy romantikus séta elmaradhatatlan helyszíne a móló, melyről megcsodálható a tengerbe bukó nap. Az építmény mellett álló kikötői építményeket valóságos bevásárló centrummá alakították át, ahol a turisták szinte mindent megvehetnek, amire csak vágynak.

Telegraph Hill:
A Telegraph Hill lombos fái között található a 170 méterrel a tengerszint fölé nyúló Colt Memorial Tower, azaz az egykori tűzfigyelő. Az egykori őrhely, ma kilátóként üzemel, ahonnét csodálatos kilátás nyílik a városra, a San Francisco öbölre, valamint a Golden Gate-re. A torony érdekessége a belsejét díszítő freskók, melyeket a nagy gazdasági világválság idején készítettek.

The Cannery:
Ki hinné, hogy a ma modern üzleteknek, divatos éttermeknek helyet adó épület egykoron konzervgyár volt. Jellegzetes kiugró ablakairól azonnal felismerhető épület a vásárolni vágyok San Franciscoi Mekkájának egyike.
Telegraph Hill (Flickr by Digital Sextant)


San Francisco környéke:
Alcatraz:
A San Francisco-i öbölben található kicsiny sziget gazdag múlttal rendelkezik. Eredetileg védelmi célokat szolgált, majd elnyerte a mai napig hírnevének alapjául szolgáló börtönsziget funkciót. Először még csak katonai fegyházként működött, majd 1934 és 1963 között a legveszélyesebb bűnözők otthonául szolgált. A ma nemzeti emlékhelyként szolgáló terület azonban más egyéb jellemzők alapján is említésre méltó. Bár eleinte a szigeten nem volt a növénytermesztésre megfelelő a talaj, a katonai erőd alakításakor a szomszédos szigetről hoztak át egy keveset. Ez adott táptalajt a mai flóra kialakulásához. A növények megjelenésével megváltozott a sziget hangulata. A gyümölcsfákat illetve egyéb növényeket sokszor maguk a rabok gondozták. A sziget ritka állatoknak is nyújt otthont, ilyen a banáncsiga, az ösztövér csikószalamandra, valamint az őzegér. Az állat és növényvilág mellett a turisták az itt álló épületek története miatt látogatják meg oly gyakran a szigetet. Itt raboskodott Al Capone, vagy a híres texasi bankrabló James Lucas. A sziget speciális tulajdonsága, hogy a szökés szinte kivitelezhetetlen tűnik, mégis sokan próbálkoztak a statisztika szerint csak kettőjüknek sikerült partot érni, ám őket is rögtön elfogták a hatóság emberei. A sziget a mai napig megtekinthető, s igen kedvelt turistacélpontnak számít.
Alcatraz (Flickr by Astro Guy)

Gazdaság és közlekedés


  A város ipari központnak nem igazán mondható, ám mégis jelentős iparral rendelkezik. A gyárak többsége a peremkerületekben található. Az ágazatok széles palettája megtalálható a területen, illetve a környező vidéken az olajfinomítóktól a Pepsi-Cola üzeméig. Gazdaságának egyik fontos pontja a kikötő, mely lehetőségek egész tárházát nyújtja, s egyben a Csendes-óceán középső térségének meghatározó szereplője.


A belváros felhőkarcolói (Flickr by Stuck in Customs)

 Kultúra

  A város temérdek lehetőséget kínál a különböző szórakozási igények kielégítésére. A International Film fesztivál igazi filmes rendezvény, ahol a mozifilmekért rajongók több alkotást is megtekinthetnek a programok keretében. A mozi kedvelői mellett a színházlátogatók is több lehetőség közül választhatnak. Kiemelkedik a Current Theater, illetve az American Conservatory Theater programválasztéka.

Az Operaház (Flickr by my big blug gorilla)


  San Francisco az opera élet egyik fellegvára, ahol az operakedvelők is meglelhetik az igényeiknek megfelelő előadást. A San Francisco Operában nívósabb, s ezért egy kicsit drágább darabokat tekinthetünk meg. A Civic Center kulturális programok széles választékát nyújtja az operától a táncelőadásokig. A tánc szerelmesei a San Francisco Ballett bemutatóit látogathatják meg.

  A könnyed műfaj kedvelői is több lehetőség közül választhatnak. A "San Francisco Blues Festival" az egész országban kivívta a blues rajongók elismerését.

Közlekedés:

  A Municipal Railway San Francisco tömegközlekedésének működtetője. San Franciscoban egyetlen bérlettel használhatjuk az összes tömegközlekedési lehetőséget, melyek a buszt, metrót, villamost, valamint a kabinos felvonót foglalják magukban.

Egy nyugalmazott "cable car" (Flickr by Corvair owner)


  A negyed között a buszok, valamint a helyi jellegzetességnek számító villamosok sűrűn közlekednek. A távolabbi negyedekbe érdemes a gyorsabb lehetőségeket használni, mint a gyorsvasút. Az éjszaka beálltával az incidensek elkerülése érdekében ajánlatos biztonságosabb módokat, mint például a taxit választani. A tenger melletti elhelyezkedésnek köszönhetően a hajóközlekedés igen jól kiépített, az öblön belül pedig rendszeres kompjáratok közlekednek.

A San Francisco-i móló (Flickr by Thomas Hawk)


-->

 Azt mondják, San Franciso az "európai város" Amerikában. A meredek utcák, a viktoriánus faházak, a gyönyörű kilátás az óceánra és nem utolsó sorban a remek szórakozóhelyek valóban egyedülálló hangulatot kölcsönöznek a helynek. Sorozatunk következő részeként bemutatjuk Önöknek San Francisco tíz legszebb látnivalóját.
Fisherman's Wharf
Forrás: AFP
A Fisherman's Wharf, azaz a kikötő San Francisco egyik legkedveltebb turistalátványossága. Közvetlenül a tengerparton, deszkákból épített utakon sétálgathatunk, a kikötő telis tele van éttermekkel és boltokkal. A vízparti piacokat is érdemes felkeresni: az Anchorage, a Cannery, a Ghirardelli Square vagy éppen a PIER 39. felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak. Ha betérünk egy étterembe, feltétlenül kóstoljuk meg a Clamn Chowdert (cipóban tálalt sűrű leves krumplival és kagylóval), mert ezt az ételt itt főzik a világon a legjobban. A kikötő legkedveltebb lakói a tengeri fókák, akik százával pihennek a nekik kialakított stégeken, közvetlenül a parton, kiváló fotótémát szolgáltatva.


Golden Gate Bridge
Forrás: AFP
A város egyik jelképe a hatalmas narancs-vörös színre festett híd. A jellegzetesen meredek utcák és a dimbes-dombos hegyoldal mellett a Golden Gate híd is látható az összes filmben, amit San Franciscoban forgattak. A híd a Golden Gate szoros felett ível át, 1933-ban kezdték építeni, de csak 1937-re készültek el vele, május 27-én adták ár a forgalomnak. A híd 2737 méter hosszú, és a vízszinttől számítva 227 méter magas, San Franciscót köti össze Marin megyével. Autóval és biciklivel a nap 24 órájában használható, de a gyalogosok csak nappal kelhetnek át rajta. Ha szeretnénk átsétálni a hídon, válasszunk olyan időpontot, amikor tiszta, páramentes az idő, körülbelül egy-másfél órát szánjunk erre a programra.


Union Square
Forrás: Getty Images
Már az 1900-as évek elején is a legforgalmasabb bevásárló helynek számított a tér, és ez manapság sem változott túl sokat. Azt mondják, a Union Square az Egyesül Államok harmadik legnagyobb bevásárló negyede. Nincs az a márka, amit itt ne találnánk meg az egyszerűtől a luxusig. Ha csak nézelődni szeretnénk, akkor is szánjunk rá egy-két órát, ha azonban egy rendes bevásárlásra vágyunk, akár egy egész napot is eltölthetünk itt. A vásárlásmániás nőket itt aztán elkaphatja a hév, érdemes a férfiakat addig valami más programra küldeni. A boltok reggel 10-től este 10-ig, esetenként akár tovább is nyitva tartanak. A teret karácsony idején csodás díszbe öltöztetik.


Cable Car
Forrás: Getty Images
San Francisco egyik jelképes a híres Cable Car. Sokat tévesen villamosnak mondják ezeket a járműveket, pedig nem kifejezetten azok. A város három nagy dombra épült, négyzethálós útszerkezettel, így ezekkel a kábelkocsikkal oldották meg a tömegközlekedést. A turisták nem azért szállnak fel a járműre, hogy bárhová eljussanak vele, pusztán az utazás élménye miatt. Ne lepődjünk meg, ha óriás sorok kígyóznak egy-egy megállóban. Egy-egy kocsira kb. 60 ember fér fel.
A Cable Car-nak három útvonala van a városban: kettőnek ugyanaz a végállomása (Powell and Market) úgyhogy ügyeljünk rá, hogy melyikre irányba szeretnénk tartani. A Powell-Hyde (barna jelű) járat keresztül megy a Union Square -Cable Car Barn Museum -Nob Hill - Russian Hill, Lombard Street útvonalon, végül a Ghirardelli térre érkezik. A Powell-Mason vonal (sárga jelű) elvisz bennünket a Taylor Street, North Beach irányba, végállomása közel van a Fisherman's Wharf-hoz. A harmadik járat a California Streetről indul, keresztül megy a pénzügyi negyeden, Chinatown-on és a Nob Hill-en. Jegyünket felszálláskor vesszük meg az ellenőröktől, minden egyes felszálláskor fizetnünk kell, a kocsik reggel 6-tól éjjel 1-ig közlekednek. Ha többet szeretnénk megtudni a város legismertebb közlekedési eszközésről, látogassunk el a Cable Car Barn múzeumba.


Lombard Street
Forrás: [origo]
A Lombard Street arról nevezetes, hogy ez a világ legeslegkacskaringósabb utcája. Nyolc darab 40 fokos kanyarral találjuk magunkat szemben. Ha fotókat szeretnénk készíteni, akkor az utca aljából érdemes felfelé fényképezni, így láthatók a legjobban a kanyarok. Sétálhatunk is az utcán, de nagyobb élmény autóval például fentről lefelé megtenni az olykor félelmetes utat.


Coit Tower
Forrás: [origo]
A Coit Tower 1933-ban épült Lillie Hitchcock Coit hagyatékaként, aki vagyonának harmadát San Francisco városára hagyta. A tornyot Arthur Brown Jr. és Henry Howard tervezték, a város egyik jelképeként magasodik az égbe. A legtöbben a toronyból látható fantasztikus kilátás miatt érkezik ide. A Coit Tower a Telegraph Hill tetején áll, és már alapzatától is csodás a kilátás. A kilátó tíztől hatig tart nyitva, és a nyugatról a Greenwich Street-en, vagy a 39-es busszal lehet megközelíteni. Felmehetünk lifttel, 3 dolláros áron.


Chinatown
Forrás: Getty Images
Szinte minden amerikai nagyvárosban találunk kínai negyedet, így San Franciscoban is. Az itteni attól különleges, hogy itt él a legnagyobb kínai közösség az egész nyugati parton, egész Amerikát nézve pedig New York után itt él a legtöbb kínai. Látogassunk el ide napközben, ilyenkor az összes üzletet nyitva találjuk, és nagy a forgatag az utcákon, így bepillantást nyerhetünk a helyiek életébe. Itt még az utca névtáblák is kínai írásjelekkel íródtak. Sötétedés után hamar elcsendesedik a környék, ilyenkor már nem érdemes erre járni.


Cliff House
Forrás: [origo]
A CliffHouse az óceánparton egy sziklafennsíkra épült, ma rendkívül felkapott étterem és rendezvény helyszínként üzemel. 1830-ban épült az első Cliffhouse, amit manapság láthatunk az már a harmadik verzió. A vendégeket főként a tenger gyönyörű látványa vonzza ide, na meg az íncsiklandó finomságok, amik a tányérokra kerülnek. Érdemes jó előre foglalni, ha szeretnénk ellátogatni ide, hosszú az előjegyzés, különösen a naplementék idejére.


Alcatraz
Forrás: AFP
Az Alcatraz egy kis sziget az öböl közepén, a spanyol felfedező Manuel de Ayala Isla de los Alcatraces után nevezték el. Először világítótorony, majd katonai erődítmény, később börtön volt, ma pedig múzeum és 1986 óta nemzeti emlékhely. Korábban a világ legbiztonságosabb börtönének hitték. Olyan híres bűnözők raboskodtak itt, mint Al Capone.
Ma a Nemzeti Park Szolgálat gondozza és a Golden Gate National Recreation terület részéhez tartozik. Ha szeretnénk megnézni mindenképp érdemes előre jegyet foglalni. Körülbelül négy órás programra készüljünk, a 33-as kikötőből induló hajóval közelíthetjük meg a szigetet. Egyébként csak a kijelölt ösvényen lehet sétálni, a jegyárban pedig benne van az idegenvezetés. Inkább kerüljük a neppereket, a hivatalos jegyárusító az Alcatraz Cruises. A jegyárak 26 és 33 dollár között mozognak, de vásárolhatunk különféle csomagokat is.


Golden Gate Park

Forrás: [origo]
A 412 hektáros park területén több mint ötezerféle növény él, és egy vörösfenyő erdőt is találhatunk itt. A park a Csendes-óceán partján húzódik Richmond, valamint Sunset között. Rengeteg bicikliút, futóút és hegymászásra alkalmas terület van kialakítva a parkban. Érdemes itt egy sétát tenni, hiszen olyan itt, mintha nem is egy nagyvárosban lennénk. A park mellett található a nevezetes Japanese Tea Garden (japán teakert) a M. H. de Young Múzeum, Ázsiai Művészeti Múzeum, a Kalifornia Tudományos Akadémia, a Strybing Arborétum és Botanikus Kertek.

Irta: Szauer Judit

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése