2010. február 14., vasárnap

A világ legnagyobb vízesései

 A világ legnagyobb vízesései
2008. február 19., kedd, 11:58


Bár nekünk talán a Fátyol-vízesés a legszebb a világon, ha igazán nagy zuhatagokat akarunk látni, külföldre, sőt a tengerentúlra kell utaznunk. Szemezgettünk a világ legnagyobb és legmagasabb vízesései közül, amelyek egytől-egyig turisták ezreit vonzzák minden évben. Képes séta Kanadától Laoszig.Niagara, Ontario, Kanada
Magasság: 51 méter
Szélesség: 1203 méter


A Niagara talán a legismertebb, de mindenképpen a leglátogatottabb vízesés a világon, noha sem magasságban, sem vízhozamban nem éri utol a legnagyobbakat, de az idelátogatókat fogadó látvány minden hiányosságot feledtet. A Niagara tulajdonképpen három különálló vízesésből, az Amerikai-vízesésből, a Menyasszonyi fátyol-vízesésből és a Patkó-vízesésből áll. A vízesést a Niagara-folyó táplálja, amelyen közel 65 ezer köbméter víz folyik le másodpercenként, de a vízesés ténylege vízhozama egy közeli erőmű miatt "csak" 26 ezer köbméter víz zúdul le egy másodperc alatt.
A vízesés Torontóból alig kétórás autóútra van, így akár egy könnyebb napi kirándulást is megér, de a vízesés kanadai oldalán számtalan szálloda, panzió és motel közül lehet válogatni. A természeti látványosság köré igazi turisztikai iparág települt: aki a legszebb panorámában szeretne gyönyörködni, felliftezhet a Skylon-toronyba, hogy innen vegye szemügyre a vízeséseket, de például helikopterről is megfigyelhető a zuhatag. A legizgalmasabb élményt az jelenti, mikor kis sétahajókkal megyünk be a vízfüggönybe, de egy alagúton keresztül a vízesés mögé is bepillanthatunk. Aki az Egyesült Államok felől érkezik, Buffalo városába kell jönnie. Itt egy félbehagyott hídra emlékeztető kilátó platformról vethet pillantást a vízesésre, de aki igazán szeretne gyönyörködni a látványban, át kell mennie Kanadába.


Iguazu-vízesés, Brazília/Argentína
Magasság: 82 méter
Szélesség: 2700 méter


Bár sem magasságát, sem vízhozamát tekintve nem ez Dél-Amerika legnagyobb vízesése, mégis a Brazília és Argentína határán lévő zuhatag az egyik leglátogatottabb természeti látnivaló a kontinensen. A vízesés legnagyobb része Argentínában van, ezért ha jól akarunk látni, a brazil oldalon kell állnunk. A vízesés leglátványosabbja az Ördög Torkának nevezett rész, ami egyetlen hatalmas önálló zuhatag. Ez a zuhatag a folyó vízhozamának felét nyeli el. A vízesésen másodpercenként 1746 köbméter víz ömlik át, de volt olyan időszak is, amikor 12 799 köbméteres vízhozamot regisztráltak. A vízesés környéke egyre jobban felkészültté válik a turisták fogadására, szinte bármilyen kategóriában találhatunk szállodát. A közeli városba Buenos Airesből és több brazíliai városból is naponta közlekednek repülőjáratok.


Khone-vízesés - Laosz
Magasság: 21 méter
Szélesség 14 000 méter


Az a hatalmas, több részre osztott vízesés 21 méter magas, de ha a szélességét nézzük, ez a világ legnagyobb ilyen természeti látványossága. A vízesés Laosz déli részén a kambodzsai határ közelében található a hatalmas Mekong folyón. A vízesés a monszunos időszakban nem kevesebb, mint 14 kilométer kiterjedésű, de ebben az időben nem ajánlatos felkeresni, hiszen a folyó ilyenkor kiszámíthatatlan. A vízesés két nagyobb zuhatagra, a Khong Phapheng-re és a Somphamit-ra tagolható. A vízesés vízhozamát tekintve az ötödik legnagyobb a világon, 11 600 köbméternyi víz fut keresztül rajta másodpercenként.


Victoria-vízesés, Zambia/Zimbabwe
Magasság: 107 méter
Szélesség: 1737 méter


A Victoria-vízesés a hasonló nevű nemzeti park területén, Zambia és Zimbabwe határán található és Afrika egyik legnépszerűbb turisztikai látnivalója. A vízesés egy közel 5 kilométer hosszan elnyúló ívelt vízfüggöny, amely négy különálló zuhatagra osztható, az Ördög Zuhataga, a Központi-zuhatag, a Szivárvány- és a Keleti-zuhatag. A korábbiakhoz képest a hatalmas Zambezi folyó által táplált Victoria-vízesés kifejezetten kicsinek számít, már ami a vízhozamot illeti, "mindössze" 1088 köbméter másodpercenként. A Victoria eredeti neve Mosi-oa-Tunya, ami Dübrögő füstöt jelent.
A vízesés közvetlen közelében látogatói központ, étterem és szálloda várja a vendégeket, akik legtöbbször fakultatív program keretében érkeznek ide a környező országokból. Ha részt vehetünk egy dél-afrikai szafari-programon például, érdemes némi pluszpénzért ellátogatni ide.


Angel-vízesés - Venezuela
Magasság: 979 méter
Szélesség: 107 méter


A Canaima Nemzeti Park területén lévő Angel-vízesés a világ legmagasabbika és itt található a legmagasabb, egybefüggő zuhataga is, ahol a víz, törés nélkül 807 métert zuhan. A vízesést a Gauja folyó táplálja, de korábban egy másik folyóról hitték, hogy vize az Angel-vízeséshez folyik. Később kiderült, hogy ennek a folyónak is van egy kisebb vízesése az Ayuan Tepui kanyonban, kilométerekkel arrébb. A vízesés magas vízállás idején három külön zuhatagra tagolódik. Az Angelt 1910-ben fedezte fel Ernesto de Santa Cruz, de az igazi feltérképezését egy pilótának, Jimmy Angel-nek tulajdonítják, aki 1937-ben járt erre és, akiről a vízesést később elnevezték. Ő volt az első nyugati ember, aki megpillanthatta ezt a természeti csodát.


Tugela-vízesés - Dél-Afrika
Magasság: 948 méter
Szélesség: 15 méter


A Royal Natal Nemzeti Parkban lévő Tugela, a maga 948 méteres magasságával a világ második legmagasabb vízesése, de nagynak semmiképpen sem számít, hiszen csupán 15 ,éter széles, vízhozama pedig mindössze 1 köbméter másodpercenként. A vízesést a hasonló nevű folyó táplálja.


Rajna-vízesés - Svájc
Magasság: 24 méter
Szélesség: 113 méter


Általános vélekedés szerint a Rajna-vízesés a legnagyobb Európában, bár egyes szakértők úgy vélik, hogy Izlandon, Norvégiában és Svédországban vannak olyan zuhatagok, amelyek vízhozamban felülmúlják svájci ellenfelüket. A statisztikák minden esetre a Rajna-vízesést hozzák ki első helyre.


Inga-vízesés - Kongó
Magasság: 96 méter


Átlagos 42 500 köbméteres vízhozamával az Inga-vízesést tekintik a világ legnagyobbjának. A vízesés tulajdonképpen kisebb zuhatagok sora, amely közel 15 kilométer hosszan nyúlik el és a víz ekkora távolság alatt esik 96 métert. A zúgók közül a legnagyobb a Boyoma-zuhatag.

A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/utazas/20080219-a-vilag-legnagyobb-vizesesei.html

1 megjegyzés:

Picur58 írta...

szeretem a vizet, imádom a vizeséseket, gyönyörűek és félelmetesek egyben.

Megjegyzés küldése