2010. február 14., vasárnap

Amerika Velencéje


Egyéni keresés

Amerika egyik legnépszerűbb nyaralóvárosa kiterjedt csatornarendszerével, több mint 4 ezer étteremével, és 10 kilométeres strandjával évente 11 millió turistát vonz. A Condor légitársaság 2010 tavaszától az első és eddig egyedüli légifuvarozóként közvetlen járatot indít Európából a floridai Fort Lauderdale-be. Látványosságok és érdekességek Amerika Velencéjében.

A Condor, - amely főleg üdülőjáratok üzemeltetésére szakosodott charter légitársaság - 2010 tavaszán újabb célállomással bővíti útvonalhálózatát. Az Egyesült Államok keleti partján fekvő Fort Lauderdale jelentősége az európaiak számára főleg az, hogy innen futnak ki a Karib-térség felé a nálunk is egyre népszerűbb óceánjáró hajók. A jövő évtől tehát könnyebben és gyorsabban eljuthatunk a hajóutak indulási helyszínére. A közvetlen járatok 2010. május 14-étől, heti két alkalommal indulnak Frankfurtból. A Boeing 767-300-asok a tervek szerint kedden és pénteken szállnak majd fel. Az üdülőváros azonban azok számára is érdekes lehet, akinek esze ágában sincs hajóútra indulni.
Forrás: [origo]

Jó, de mi van Fort Lauderdale-ben?

Fort Lauderdale buja trópusi erdőkkel, romantikus óvárossal, mesés óceánparttal, 4100 étteremmel és 120 éjszakai klubbal szolgál. Itt egy évben 3 ezer órán át süt a nap, ettől függetlenül nemcsak a napimádók érkeznek a városba. Ökoturisták, búvárok, vitorlázók, és egyszerű városlátogatók is rengetegen jönnek, hogy megtapasztaljanak valamit, egy sok szempontból nem tipikus amerikai város hétköznapjaiból.

A kikötő és egyéb vízi programok
Fort Lauderdale-t kiterjedt és bonyolult csatornarendszerének köszönhetően, Amerika Velencéjének nevezik. A város határain belül 226 km vízi út található, ahol a velencei gondolákhoz hasonló ladikokon utazhatnak a turisták.A belvárosi Las Olas River House közelében lehet bérelni a csónakokat, illetve itt jelezni az igényeket. A túra hosszát és útvonalát a szervezők közösen alakítják ki a turistákkal.

Forrás: [origo]

Az üvegfenekű hajók naponta háromszor indulnak a nyílt óceánra. Egy-egy kirándulás 4 órás, és a bátrabbak merülhetnek is, így testközelből csodálhatják meg az óceán élővilágát.
Fort Lauderdale-ben bevett közlekedési eszköz a vízi taxi, de turisták ezt használják a város csatornáinak felfedezésére is. A 11 megállós vízitúra 13 dollárba kerül. A vízi taxik reggel 9-től éjfélig közlekednek.
A Jungle Queen River Boat szintén kedvelt vízi attrakció. A BBQ és rákvacsorával egybekötött hajózást varietéműsorral, és háromórás vezetett városnézéssel kombinálják. A turisták megnézhetik a milliomosok negyedét és közben - a csendesebb csatornákban- ritka madárfajokat csodálhatnak meg a fedélzetről. A túra ára 39 dollár.
Életre szóló élmény lehet az úgynevezett Duck túra. A buszra emlékeztető kétéltű járgányok, hol a szárazföldön, hol a vízen közlekedve vezetnek körbe a városon. A 90 perces kirándulás ára 30 dollár.

Forrás: [origo]

A Port Everglades kikötő, - mint az Egyesült Államok harmadik legforgalmasabb kikötője - remek látványosság, egyben teljes értékű program: sétálhatunk, vacsorázhatunk, bámészkodhatunk, autót bérelhetünk és rácsodálkozhatunk a világ legnagyobb óceánjáróira. A hajó ugyanis általában innen, Fort Lauderdaleből indulnak a Karib- szigetek felé. Nemrég érkezett meg például a világ legnagyobb utasszállító hajója, az Oasis of the Seas. A hajó látványnak sem mindennapi, hiszen tízszer nagyobb, mint a Titanic, a hídja pedig a kapitány szerint jobb, mint a Star Trek űrhajója. Az úszó város fedélzeten szabadtéri színház, mászó fal, szörfmedence, számos étterem és rengeteg üzlet található.

Strandok
Miamihoz hasonlóan Fort Lauderdale-ben is vannak vízi mentőknek fenntartott bungalók a parton. Ezek a cölöpökön álló figyelőállomások 400 yardnyira helyezkednek el egymástól. Az önkéntesek és profi vízi mentősök reggel 9:45-től délután 5-ig teljesítenek szolgálatot, és szinte mindenben tudnak segíteni.

Forrás: [origo]

Délután 6 óra felé kezdődik a dagály és dél körül az apály, de a turisták számára ettől fontosabb információ, hogy az áramlat Fort Lauderdale-ben mindig a parttól a nyílt víz felé tart, ezért bevett szokás, hogy a látogatók (és a helyiek is) a parthoz közel, illetve azzal párhuzamosan úsznak. Az sem árt észben tartani, a strand teljes területén tilos az alkoholfogyasztás.

Történelmi örökség és múlt idézés
Háború előtti motorkerékpárokból és veterán autókból álló állandó kiállítást nézhetünk meg az antik autómúzeumban a 1527 S.W. 1st sugárúton.
Az Old Fort Lauderdale történelmi központban jót szórakozhatunk a régi képeslapokon, de sokat megtudhatunk és XVII. században itt élő Tegetsa indiánokról és szokásaikról, valamint a polgárháborús időkről és az azt követő vasútépítés koráról.

Természeti szépségek
Hugh Taylor Birch StatePark az óceánparton található. A hátizsákosok örömére itt lehet kempingezni, piknikezni, és különböző vízisport-eszközöket bérelni.
Észak-Amerika legnagyobb pillangó háza és kertje az Butterfly World egész napos programnak is jó. Biológusok, gondozók és önkéntesek mind azon dolgoznak, hogy megfelelő életkörülményeket biztosítsanak a ritka fajok számára. A turisták 150 élő példányban gyönyörködhetnek. Belépő: 25 dollár
Kihagyhatatlan látványosság az Anne Kolb Nature Centre. Itt kajakba szállva csodálhatjuk meg a mangrove fák és az őshonos növényvilág minden apró részletét. Kajakbérlés 2 órára 20 dollár, egész napra 50 dollár.

Egyéb programok
A Las Olas Boulevard-on rengeteg az étterem és az éjszakai lokál, ezért ezt sem érdemes kihagyni. Lenn az óceánparton, a Riverwalk néven ismert szórakoztató negyedben is bőven vannak programok.
A Fort Lauderdelben tett látogatások méltó befejezése - főleg az ideérkező jazzrajongó turisták számára - hogy ellátogatnak Jaco Pastorius (1951-1987) a Wheather Report legendás basszusgitárosának sírjához. Pastorius - aki a Midnight Bottle klub előtt történt szóváltást követő ütés következtében vesztette életét - az Our Lady Queen of Heaven temetőben nyugszik.

Forrás: origo.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése