2010. február 14., vasárnap

San Francisco


Egyéni keresés

Azt mondják, San Francisco az "európai város" Amerikában. A meredek utcák, a viktoriánus faházak, a gyönyörű kilátás az óceánra és nem utolsó sorban a remek szórakozóhelyek valóban egyedülálló hangulatot kölcsönöznek a helynek. Sorozatunk következő részeként bemutatjuk Önöknek San Francisco tíz legszebb látnivalóját. 
 
Forrás: AFP

A Fisherman's Wharf, azaz a kikötő San Francisco egyik legkedveltebb turistalátványossága. Közvetlenül a tengerparton, deszkákból épített utakon sétálgathatunk, a kikötő telis tele van éttermekkel és boltokkal. A vízparti piacokat is érdemes felkeresni: az Anchorage, a Cannery, a Ghirardelli Square vagy éppen a PIER 39. felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak. Ha betérünk egy étterembe, feltétlenül kóstoljuk meg a Clamn Chowdert (cipóban tálalt sűrű leves krumplival és kagylóval), mert ezt az ételt itt főzik a világon a legjobban. A kikötő legkedveltebb lakói a tengeri fókák, akik százával pihennek a nekik kialakított stégeken, közvetlenül a parton, kiváló fotótémát szolgáltatva.


Forrás: AFP

A város egyik jelképe a hatalmas narancs-vörös színre festett híd. A jellegzetesen meredek utcák és a dimbes-dombos hegyoldal mellett a Golden Gate híd is látható az összes filmben, amit San Franciscoban forgattak. A híd a Golden Gate szoros felett ível át, 1933-ban kezdték építeni, de csak 1937-re készültek el vele, május 27-én adták ár a forgalomnak. A híd 2737 méter hosszú, és a vízszinttől számítva 227 méter magas, San Franciscót köti össze Marin megyével. Autóval és biciklivel a nap 24 órájában használható, de a gyalogosok csak nappal kelhetnek át rajta. Ha szeretnénk átsétálni a hídon, válasszunk olyan időpontot, amikor tiszta, páramentes az idő, körülbelül egy-másfél órát szánjunk erre a programra.

Forrás: Getty Images


Azt mondják, a Union Square az Egyesül Államok harmadik legnagyobb bevásárló negyede. Nincs az a márka, amit itt ne találnánk meg az egyszerűtől a luxusig. Ha csak nézelődni szeretnénk, akkor is szánjunk rá egy-két órát, ha azonban egy rendes bevásárlásra vágyunk, akár egy egész napot is eltölthetünk itt. A vásárlásmániás nőket itt aztán elkaphatja a hév, érdemes a férfiakat addig valami más programra küldeni. A boltok reggel 10-től este 10-ig, esetenként akár tovább is nyitva tartanak.

Forrás: Getty Images
San Francisco egyik jelképes a híres Cable Car. Sokat tévesen villamosnak mondják ezeket a járműveket, pedig nem kifejezetten azok. A város három nagy dombra épült, négyzethálós útszerkezettel, így ezekkel a kábelkocsikkal oldották meg a tömegközlekedést. A turisták nem azért szállnak fel a járműre, hogy bárhová eljussanak vele, pusztán az utazás élménye miatt. Ne lepődjünk meg, ha óriás sorok kígyóznak egy-egy megállóban. Egy-egy kocsira kb. 60 ember fér fel.

A Cable Car-nak három útvonala van a városban: kettőnek ugyanaz a végállomása (Powell and Market) úgyhogy ügyeljünk rá, hogy melyikre irányba szeretnénk tartani. A Powell-Hyde (barna jelű) járat keresztül megy a Union Square -Cable Car Barn Museum -Nob Hill - Russian Hill, Lombard Street útvonalon, végül a Ghirardelli térre érkezik. A Powell-Mason vonal (sárga jelű) elvisz bennünket a Taylor Street, North Beach irányba, végállomása közel van a Fisherman's Wharf-hoz. A harmadik járat a California Streetről indul, keresztül megy a pénzügyi negyeden, Chinatown-on és a Nob Hill-en. Jegyünket felszálláskor vesszük meg az ellenőröktől, minden egyes felszálláskor fizetnünk kell, a kocsik reggel 6-tól éjjel 1-ig közlekednek. Ha többet szeretnénk megtudni a város legismertebb közlekedési eszközésről, látogassunk el a Cable Car Barn múzeumba.

Forrás: [origo]

A Lombard Street arról nevezetes, hogy ez a világ legeslegkacskaringósabb utcája. Nyolc darab 40 fokos kanyarral találjuk magunkat szemben. Ha fotókat szeretnénk készíteni, akkor az utca aljából érdemes felfelé fényképezni, így láthatók a legjobban a kanyarok. Sétálhatunk is az utcán, de nagyobb élmény autóval például fentről lefelé megtenni az olykor félelmetes utat.Forrás: [origo]
A Coit Tower 1933-ban épült Lillie Hitchcock Coit hagyatékaként, aki vagyonának harmadát San Francisco városára hagyta. A tornyot Arthur Brown Jr. és Henry Howard tervezték, a város egyik jelképeként magasodik az égbe. A legtöbben a toronyból látható fantasztikus kilátás miatt érkezik ide. A Coit Tower a Telegraph Hill tetején áll, és már alapzatától is csodás a kilátás. A kilátó tíztől hatig tart nyitva, és a nyugatról a Greenwich Street-en, vagy a 39-es busszal lehet megközelíteni. Felmehetünk lifttel, 3 dolláros áron.

Forrás: Getty Images

Szinte minden amerikai nagyvárosban találunk kínai negyedet, így San Franciscoban is. Az itteni attól különleges, hogy itt él a legnagyobb kínai közösség az egész nyugati parton, egész Amerikát nézve pedig New York után itt él a legtöbb kínai. Látogassunk el ide napközben, ilyenkor az összes üzletet nyitva találjuk, és nagy a forgatag az utcákon, így bepillantást nyerhetünk a helyiek életébe. Itt még az utca névtáblák is kínai írásjelekkel íródtak.

Forrás: [origo]
A CliffHouse az óceánparton egy sziklafennsíkra épült, ma rendkívül felkapott étterem és rendezvény helyszínként üzemel. 1830-ban épült az első Cliffhouse, amit manapság láthatunk az már a harmadik verzió. A vendégeket főként a tenger gyönyörű látványa vonzza ide, na meg az íncsiklandó finomságok, amik a tányérokra kerülnek. Érdemes jó előre foglalni, ha szeretnénk ellátogatni ide, hosszú az előjegyzés, különösen a naplementék idejére.

Forrás: AFP
Az Alcatraz egy kis sziget az öböl közepén, a spanyol felfedező Manuel de Ayala Isla de los Alcatraces után nevezték el. Először világítótorony, majd katonai erődítmény, később börtön volt, ma pedig múzeum és 1986 óta nemzeti emlékhely. Korábban a világ legbiztonságosabb börtönének hitték. Olyan híres bűnözők raboskodtak itt, mint Al Capone.
Ma a Nemzeti Park Szolgálat gondozza és a Golden Gate National Recreation terület részéhez tartozik. Ha szeretnénk megnézni mindenképp érdemes előre jegyet foglalni. Körülbelül négy órás programra készüljünk, a 33-as kikötőből induló hajóval közelíthetjük meg a szigetet. Egyébként csak a kijelölt ösvényen lehet sétálni, a jegyárban pedig benne van az idegenvezetés. Inkább kerüljük a neppereket, a hivatalos jegyárusító az Alcatraz Cruises. A jegyárak 26 és 33 dollár között mozognak, de vásárolhatunk különféle csomagokat is.


Forrás: [origo]
A 412 hektáros park területén több mint ötezerféle növény él, és egy vörösfenyő erdőt is találhatunk itt. A park a Csendes-óceán partján húzódik Richmond, valamint Sunset között. Rengeteg bicikliút, futóút és hegymászásra alkalmas terület van kialakítva a parkban. Érdemes itt egy sétát tenni, hiszen olyan itt, mintha nem is egy nagyvárosban lennénk. A park mellett található a nevezetes Japanese Tea Garden (japán teakert) a M. H. de Young Múzeum, Ázsiai Művészeti Múzeum, a Kalifornia Tudományos Akadémia, a Strybing Arborétum és Botanikus Kertek.


[origo]

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése